Six Sigma is een methodiek die een stabiele hoge kwaliteit nastreeft, waardoor de kosten voor afkeur en het oplossen van problemen minimaal worden. Zelfs bij complexe productieprocessen.
Six Sigma omvat zowel een managementstrategie als een technische methodiek. Die laatste maakt je proces zo stabiel en voorspelbaar mogelijk.
De krachtigste toepassing van Six Sigma ligt in het verbeteren van een complex productieproces dat al bestaat, maar nog vrij jong is, en mogelijkheden heeft om experimenten uit te voeren. In deze fase is er voor Data Science technieken vaak nog onvoldoende data beschikbaar. Six Sigma is dan de ideale manier om het proces snel te optimaliseren naar stabiele kwaliteit en lage afkeur.
De gereedschapskist van Six Sigma bevat daartoe onder andere een methodiek genaamd DoE (Design of Experiments). Hiermee wordt het mogelijk om met een minimum aan experimenten ook complexe processen te optimaliseren. Met deze methodiek kunnen meerdere productievariabelen (tot enkele tientallen) gelijktijdig geoptimaliseerd worden, tot een eindproduct dat voldoet aan gelijktijdig alle kwaliteitskenmerken. Door de gelijktijdige optimalisatie worden ook interacties tussen productievariabelen meegenomen, waardoor het resultaat vaak beter wordt dan voorheen voor mogelijk gehouden werd. Daarom is de standaard doelstelling van een Six Sigma verbeterproject gericht op 80% afkeurreductie.
In de vroegste ontwikkelingsfase van het nieuwe product en zijn proces, bestaat het nieuwe proces nog niet. Dit is het terrein van Design for Six Sigma (DfSS). Het is gebruikelijk dat ingenieurs op voorhand berekend hebben dat het nieuwe product gemiddeld genomen zal voldoen aan de specificaties. Maar DfSS gaat een belangrijke stap verder, door te berekenen welk deel van de toekomstige producten juist niet zal voldoen aan de specificaties, op basis van de procesvariatie. Daardoor kunnen procesonderdelen al in de ontwerpfase worden aangepast. Dat scheelt vaak veel geld en tijd, ten opzichte van aanpassen nádat het proces al is gebouwd.
Download hier de tips van Quality Target voor het toepassen van Design for Six Sigma