Wie maakt zich nou druk over meetsystemen? Die dingen zijn er, ze zijn gekocht voor hun taak, en er wordt natuurlijk correct mee omgegaan. Waar geen rook is, is geen vuur, toch?
Wat als u zou weten dat veel productie- en kwaliteitsproblemen hun oorsprong vinden in gebrekkige meetsystemen, zonder dat iemand dat in de gaten heeft? En als het nu eens heel gemakkelijk zou zijn om het belang van een meetsysteem te bepalen, inclusief de consequenties ervan op het bedrijf? En als dan zou blijken dat met eenvoudige middelen veel geld bespaard kan worden? Doordat zelfs hele productielijnen daarmee met minder problemen en goedkoper kunnen functioneren?
Het bedrijf van dit voorbeeld maakt via mechanische bewerkingen producten die moeten voldoen aan strenge maatvoeringseisen. Daarom heeft het bedrijf een complete meetkamer met veel mensen en dure apparatuur. Alle geproduceerde producten worden daarin nauwgezet op maat gecontroleerd.
Een jaar eerder was een nieuwe bewerkingsmachine aangeschaft die niet alleen volledig automatisch kan bewerken, maar zijn eigen producten ook direct kan opmeten en dus controleren. In theorie zou het product niet naar de meetkamer hoeven, wat natuurlijk veel geld zou besparen. Maar die controlefunctie werd niet benut, want hoe betrouwbaar kan zo’n systeem zijn? Gebrek aan helderheid leidt tot uitstelgedrag.
Met het uitvoeren van een relatief eenvoudige meetsysteemanalyse, gevolgd door enkele aanpassingen, werd het systeem gevalideerd. En bleek het mogelijk om inderdaad volledig automatisch te kunnen produceren, inclusief eindcontrole. Er waren geen meetkameracties meer nodig, waardoor productie sneller, goedkoper, flexibeler en gesmeerder kon verlopen. Overigens was het aanvankelijke wantrouwen terecht, want de validatie bracht inderdaad een fout aan het licht. Toen die fout eenmaal zichtbaar was, kon die gemakkelijk gecorrigeerd worden. Nu voor iedereen helder zichtbaar was dat de nieuwe machine de taken correct uitvoerde, kon deze de meetkamer ontlasten, en de productie stabiel hoog blijven.
Herkent u dit? Kwaliteitsvariatie die al jarenlang problemen geeft, en nooit echt wordt opgelost? Veel van onze klanten herkennen dit. Zo ook het bedrijf in dit voorbeeld. De betreffende kwaliteitsparameter is zelfs bepalend voor de innovatiekracht en het marktaandeel van het bedrijf. Alle pogingen tot nu toe, om de procesvariatie beter te beheersen, waren niet succesvol. Hoe kon dat toch?
Als u niet vindt wat u zoekt, zoekt u waarschijnlijk op de verkeerde plek. Dat was hier ook zo, net als in erg veel gevallen van onbegrepen kwaliteitsvariatie. Het belangrijkste probleem zat niet in het proces, de plek waar mensen hard zoeken, maar in het meetsysteem van de kwaliteitsmeting. Dat verstoorde het beeld van wat er gebeurde in het proces, en veroorzaakte de onverklaarbaarheid van de procesvariatie, die niet verklaard kon worden vanuit het proces, omdat het probleem daar niet zat.
Meetsystemen worden vaak ten onrechte niet verdacht, en niet verder onderzocht, om een aantal redenen. Ten onrechte wordt verwacht, dat meetsystemen die voldoen aan de eisen van de fabrikant, dús bruikbaar zijn voor het proces. En dat regelmatige kalibraties er voor zorgen, dat het meetapparaat dus in orde is voor zijn doel. En dat meetsystemen die al jarenlang in gebruik zijn, zichzelf dus bewezen hebben. Dat is allemaal onterecht. Tot slot, de onderzoeker weet vaak niet goed hoe je meetspreiding kunt onderscheiden van processpreiding, hoe je een meetsysteem onderzoekt, en hoe je de resultaten daarvan kunt vertalen naar de praktische gevolgen voor het proces.
Door een correcte analyse te maken van historische data, kan vaak al direct zichtbaar gemaakt worden in welke mate het meetsysteem bijdraagt aan de kwaliteitsspreiding. Een beperkt aantal metingen op het meetsysteem kan zo’n analyseresultaat bevestigen, en verdere oorzaken zichtbaar maken van die te grote spreiding. Dat lukte ook bij dit bedrijf. Met slechts beperkte aanpassingen in de werkwijze van het meten, kon de precisie van de meting met een factor vier verbeterd worden. Daarmee werd het meetsysteem net voldoende capabel, om de oorzaken van de processpreiding nu wel te kunnen verklaren.
De eenvoud van een goede meetsysteemanalyse maakt dat de kosten ervan heel beperkt zijn. Vermijd daarmee de gevolgen van jarenlang procesverbeteren met beperkt succes.
Meer weten? U bent welkom voor een gesprek.
Ook iets voor u?