Het is een mysterie, maar mensen zijn geneigd meetsystemen blind te vertrouwen, zeker als zo’n meetsysteem al een poosje in gebruik is. Misschien ligt het eraan dat in opleidingen niet of nauwelijks aangeleerd wordt, hoe je een meetsysteem controleert. Of dat gewoon onduidelijk is hoe je meetspreiding praktisch kunt vertalen naar consequenties voor analyses of productieprocessen.
De ervaring leert dat zo’n 80% van de meetsystemen minder nauwkeurig is dan werd verwacht, en vaak zelfs niet of nauwelijks geschikt voor de beoogde taak. Met ongemerkt allerlei nare gevolgen.
De kern van het onderzoek is te achterhalen hoe groot de spreiding is van de meting zelf, dus b.v. meermaals uitgevoerd op hetzelfde materiaal. Dat is minder eenvoudig dan het klinkt, want hoe ga je om met invloeden van mensen, tijd of monstermateriaal? Vervolgens wordt de meetspreiding vergeleken met de processpreiding die het meetsysteem monitort, of wordt uitgezet op de specificaties die voor het bemeten materiaal gelden. Er bestaan standaard aanpakken voor, zoals binnen Six Sigma en AIAG de methode Gage R&R. Die kent de classificaties groen, geel en rood, maar helaas, groen betekent niet altijd dat er geen probleem is, rood betekent niet dat het meetsysteem onbruikbaar is, en geel, waar veel meetsystemen uitkomen, levert sowieso geen duidelijke conclusie op. Wat dan wel?
De cursus Meetsysteemanalyse geeft helder inzicht in hoe meetsystemen gecontroleerd kunnen worden, en wat de uitkomst daarvan betekent voor de praktijk. En tevens, als het meetsyteem niet helemaal goed genoeg blijkt te functioneren, hoe verbeter je dan het meetsysteem? Deze cursus wordt in-company uitgevoerd, waardoor tijdens de cursus de gegevens en situatie van uw eigen meetsystemen meegenomen kunnen worden. Of het nu gaat om validatie van meetsystemen over laboratoria heen, over meetsystemen die goed/fout antwoorden dienen te geven, of over systemen die processen continu dienen te monitoren, ze kunnen allemaal behandeld worden. Zodat de problemen al opgelost kunnen worden nog binnen de cursus.
De inhoud van de cursus wordt op voorhand met u afgestemd, om goed aan te sluiten bij de al aanwezige voorkennis van de deelnemers. We kunnen basale en/of geavanceerde onderwerpen behandelen, en dat desgewenst combineren met specifieke situaties zoals die voorkomen bij uw eigen meetsystemen.
Typische onderwerpen kunnen zijn: